Vuoden turvallisuuskonsultti -palkintosarjan kolme finalistia esittelyssä

Finnish Security Awards 2018 -raadit ovat valinneet kolme finalistia Vuoden turvallisuuskonsultti -palkintosarjaan. Vain yhdelle finalistille myönnetään palkinto 10.10. pidettävässä palkintojuhlassa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.


Vuoden turvallisuuskonsultti -palkinto myönnetään turvallisuusalalla toimivalle henkilölle, joka on esimerkillisellä tavalla saanut aikaan hyödyllisiä ratkaisuja, erinomaista asiakastyytyväisyyttä, näyttänyt asiakasyrityksilleen tulevaisuuden suuntaa ja tuntee turvallisuuden suuntauksia.

  

Kolme finalistia esittelyssä
  
 

Lea Viljanen 
  


Lea Viljanen on toiminut tietoturvakonsulttina kutakuinkin pisimpään kuin kukaan toinen Suomessa, jo yli 23 vuoden ajan.

Hän on vuonna 2016 perustetun Hackfri-yrityksen perustajajäseniä ja toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hackfri on Suomen ja Pohjois-Euroopan ensimmäinen yhteisöllisen haavoittuvuuksien koordinoinnin ja tietoturvatestaamisen eli bug-bounty-ohjelmien hallinnointiin erikoistunut yritys. Käytännössä toiminta tarkoittaa sitä, tietoturvatutkijat etsivät asiakkaiden järjestelmistä haavoittuvuuksia.

Lea Viljanen on perustanut myös vuonna 2006 oman konsulttiyrityksensä LAV Securityn

Tätä ennen hän on toiminut vuodet 1995–2005 Nixu Oy:ssä vanhempana tietoturvakonsulttina, sekä sitä ennen maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksessa tietoturvallisuuspäällikkönä.  Lisäksi hänellä on ollut monenlaisia tehtäviä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella, mukaan lukien opetustehtäviä.

Jo lukiossa Lea Viljanen tiesi, että tietokoneet tulevat olemaan ”hänen juttunsa”. Tietotekniikka teki lähtemättömän vaikutuksen.

Lea Viljasella on myös arvostetut CISSP (Certified Information Systems Security Professional) - ja GSNA (GIAC Certified System and Network Auditor) -sertifikaatit. Hän on tehnyt yli sata tietoturvatarkastusta vaativissakin ympäristöissä.

Eräs Lea Viljasen asiakas summaa Lean osaamisen näin: Lealla on kaikki; koulutus, lahjakkuus, tieto, kokemus ja ennen kaikkea tahto. Hän on hienostunut, inhimillinen, looginen, rehellinen ja älykäs. Hän on innokas saavuttamaan parhaan tuloksen. Lea on osoittanut taitojaan useita kertoja.
  
  
   
Mirva Viljakainen


  
KeyConin avainturvallisuusasiantuntija, yrittäjä, kouluttaja ja konsultti Mirva Viljakainen on viime vuosina nostanut lähes ”unohdetun” avainturvallisuuden vahvasti esille monilla ammattifoorumeilla, sekä verkossa ja mediassa, kuten lehdistössä ja radiossa. Viljakainen on osoittanut, että avainturvallisuudessa kyse ei ole enää perinteisestä ”avainnipuista”, vaan digiaikakaudella avaimina toimivat myös älypuhelimet, elektroniset tunnisteet, biometriset eli henkilöiden fyysisiin ominaisuuksiin, kuten sormenjälkiin, silmän iiriksiin, kasvoihin, verisuoniin ynnä muihin liittyvät tunnisteet, sekä tagit, ja esimerkiksi ihon alle asennetut sirutkin.

Avainturvallisuus on entistä laajempi ja entistä verkottuneempi kokonaisuus, joka on entistä useammin integroitu yritysten muihin it-järjestelmiin ja on kriittisen tärkeä kokonaisuus hallittavaksi.

Mirva Viljakaisella on muutaman vuosikymmenen kokemus turvallisuusalalta. Hän kouluttaa ja konsultoi turvatekniikan- ja kiinteistöalan yrityksiä, sekä esimerkiksi kaupunkeja, kuntia ja valtion laitoksia. Lisäksi hän opettaa oppilaitoksissa ja vetää kursseja. Viljakainen kulkee kehityksen kärjessä omalla toimintasektorillaan ja on erittäin innostunut myös digitalisaation tarjoamista uusista koulutusmahdollisuuksista ja työhön perehdyttämiseen liittyvistä digitaalisista alustoista.

Lisäksi hän toimii ulkoistettuna projektipäällikkönä merkittävien suomalaisten organisaatioiden hankkeissa, joissa etsitään palvelutoimittajaa ja varmistetaan palvelun laatu.  

Aiemmin Mirva Viljakainen on toiminut Safetyset Oy:ssa asiantuntijana, Flexim Security Oy:ssä myyntipäällikkönä ja palvelupäällikkönä, Turvaykköset Oy:ssä järjestelmäkoordinaattorina ja JV-Projektit Oy:ssä konsulttina ja kouluttajana, sekä Atop-Tieto Oy:ssä myyntisuunnittelijana ja kouluttajana. 

Eräs Mirva Viljakaisen asiakas kuvailee häntä näin: ”Mirva on konsultin ominaisuudessaan mitä parhain. Hän tuntee alan lainsäädännön, sekä turvallisuusalan tuotteet. Hän on erinomainen kouluttaja, jonka ulosanti on selkeää ja helposti ymmärrettävää myös alaa vähemmän tunteville. Hän on luotettava, koulutettu ja osaava alansa ammattilainen.”
  


  
Niko Ryhänen
  


35-vuotiaalla Seclion Oy:n toisella perustajajäsenellä, yrittäjällä ja turvallisuuskonsultilla Niko Ryhäsellä on kolmentoista vuoden kokemus turvallisuusalalta, joista konsulttina hän on toiminut nelisen vuotta.

Niko Ryhänen on turvallisuusalan yritysten keskuudessa arvostettu ammattilainen, jolla on Henkilö- ja Yritysarviointi Seti Oy:n myöntämä TU-asiantuntijasertifikaatti, jonka taustalla puolestaan vaikuttaa muun muassa teknisten turvallisuuspalveluiden yrittäjäjärjestö Turva-alan yrittäjät ry.

Niko Ryhäsellä on vahvaa osaamista fyysistä turvallisuuspalveluista, kuten vartiointi- ja järjestyksenvalvontapalveluista, etä- ja valvomopalveluista, turvajärjestelmien teknisestä pääkäytöstä sekä sähköisistä turvallisuusjärjestelmistä, kuten kameravalvonta-, rikosilmoitin- ja lukitusjärjestelmistä, sekä tietoliikenneverkoista ja kaapeloinneista.

Viime vuosina hän on osoittanut merkittävää osaamista myös turvallisuuspalveluiden ja -järjestelmien suunnittelusta, sekä hankintaan liittyvistä tekijöistä ja niihin liittyvistä johtotehtävistä.

Niko Ryhänen on ollut mukana kehittämässä asiakkaan järjestelmiä Katakrin, Vahtin, sisäministeriön määräysten ja Finanssialan ohjeistusten mukaan.

Viime aikojen merkittäviä asiakkaita ovat olleet valtion virastot ja liikelaitokset, sekä kaupunkien liikelaitokset, kuten myös oppilaitoksista esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto. Lisäksi yrityksistä Neste Oyj:n Kilpilahden teollisuusalueen yhtiöitä, Tamro Oy:n yhtiöitä ja esimerkiksi OP Kiinteistösijoitus, Nordea Henkivakuutus ja Lähi-Tapiola.

Niko Ryhänen perusti Seclion Oy:n vuonna 2013 yhdessä yhtiön toimitusjohtajan Harri Wahlroosin kanssa. Alun kahden työntekijän yrityksestä yhtiö on kasvanut jo yhdeksän työntekijän yritykseksi, mikä kuvastaa kasvuhakuisuutta. 

Vaikka Niko Ryhänen on nuori konsultiksi, hänellä on jo vahvaa näyttöä monipuolisesta turvallisuusosaamisestaan.
  
  

Lisätietoa Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden Finnish Security Awards -palkinnoista www.turvallisuus.com ja www.finnishsecurityawards.fi