Uudet lait parantavat urheilutapahtumien turvallisuutta

 

Uudet lait parantavat jalkapallo-otteluiden ja muiden urheilutapahtumien turvallisuutta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on joulukuussa vahvistanut uudet lait Euroopan neuvoston yleissopimuksesta katsomoturvallisuuden tehostamiseksi sekä muutoksista kokoontumislakiin. Lakien voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella alkuvuodesta 2022.

 

Euroopan neuvoston yleissopimuksen tavoite on luoda turvallinen ja häiriötön ympäristö sekä myönteinen tunnelma jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilutilaisuuksissa. 

 

”Yleissopimuksen mukaan tilaisuuksien järjestämisessä tulee huomioida samanaikaisesti toimet, joissa otetaan huomioon osallistujien terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen, tapahtuman häiriötön sujuminen ja mukavan tunnelman luominen. Tähän päästään muun muassa ajantasaistamalla määräyksiä, jotka koskevat tapahtumien turvatoimia ja yleistä järjestystä ja turvallisuutta”, kertoo neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki sisäministeriöstä.

 

Edellinen yleissopimus on vuodelta 1985. Uuden yleissopimuksen tavoite on parantaa katsojien turvallisuutta, ja tapahtumiin liittyvät eri sidosryhmät otetaan aiempaa laajemmin mukaan tavoitteen saavuttamiseksi. 

 

Lisäksi kokoontumislakia muutetaan siten, että yleissopimuksen tarkoittamien tilaisuuksien yhteydessä on huomioitava tietyt yleissopimuksen turvallisuus- ja pelastussuunnittelusäännökset.