Tutkintakokonaisuus laittoman maahantulon järjestämisestä syyttäjälle

Keskusrikospoliisin Oulun yksiköllä on ollut tutkinnassa syyskuusta 2015 lähtien törkeä laittoman maahantulon järjestämiseen liittyvä rikoskokonaisuus.

Esitutkinnan mukaan kansainvälisen rikollisorganisaation epäillään järjestäneen Suomeen laittomasti vuoden 2015 aikana vähintään 87 irakilaisen matkan Turkin ja Kreikan kautta Suomeen.

Organisaation jäsenillä on ollut erilaisia vastuu- ja tehtäväalueita, ja jäseniä on toiminut ainakin Irakissa, Turkissa, Kreikassa, Saksassa ja Suomessa. Jäsenten tehtäviin on kuulunut houkutella lähtijöitä Irakista Suomeen, väliaikaisen majoituksen järjestämistä muun muassaTurkissa ja Kreikassa, venekuljetusten hankkimista Turkin rannikolta Kreikkaan.

Organisaatio on vastannut myös matkalippujen hankinnasta ja loppumatkan kuljetuksista Euroopan läpi Ruotsin kautta Suomeen Tornion järjestelykeskukseen.

Salakuljetut ihmiset ovat joutuneet maksamaan rikollisorganisaatiolle 6 000 – 8 000 dollaria henkilöltä matkastaan Irakista Suomeen. Merimatka Turkista Kreikkaan on ollut erittäin vaarallinen. Esimerkiksi lokakuun 28. päivä 2015 tällaisella matkalla upposi useampi vene. Samassa yhteydessä kuoli vuoden ja 7 kuukauden ikäinen vauva. Lisäksi lukematon määrä ihmisiä joutui hengenvaaraan.

Organisaation ammattimaisuudesta kertoo myös se, että erään vangittuna olevan hallusta on rajatarkastuksessa löytynyt pimeännäkölaitteet ja useita GPS- laitteita, joissa oli eri matkareittejä Suomeen. Lisäksi organisaatiolla on ollut käytössään väärennettyjä asiakirjoja. Esitutkinnan aikana selvisi myös, että organisaatio pyrki salaamaan toimintaansa uhkailemalla salakuljetettuja väkivallalla. Useilta salakuljetuilta otettiin myös passit organisaation haltuun ja niitä palautettiin myöhemmin erillistä korvausta vastaan.

Tällä hetkellä epäiltynä on seitsemän henkilöä ja heistä neljä on vangittuna. Kansainvälistä yhteistyötä tutkinnan aikana on tehty Ruotsin, Saksan, Bulgarian ja Kreikan poliisin kanssa. Juttukokonaisuus lähtee syyteharkintaan Oulun syyttäjävirastoon marraskuun 2016 aikana.