Turvallisuusalalla digitalisaatio ottaa isoja askelia – tule kertomaan omasta tarjonnastasi!

”FinnSec 2019 -messujen teema on turvallisuuden digitalisaatio, joka kehittyy vuosi vuodelta entistä nopeammin. Alan yrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka tulla kertomaan messuille digitaalisista tuotteistaan ja palveluistaan. Nyt niillä on kysyntää ja suuri rooli tulevaisuuden liiketoiminnassa”, vakuuttaa Zenitel Finland Oy:n toimitusjohtaja ja Finnsecurity ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Juha Uskali. Hän on mukana FinnSec-messujen ohjelmatyöryhmässä.  

Uskalin mukaan digitalisaatio näkyy uusissa turvallisuusjärjestelmissä ja -palveluissa vahvasti. 

”Järjestelmät eivät ole enää passiivisia, vaan vaikuttavat aktiivisesti yritysten liiketoimintaan. Myös kyberturvallisuudesta on tullut entistä tärkeämpää, ja verkkoturvallisuuden haavoittuvuuteen on varauduttava hyvin.”

Juha Uskalin mukaan turvajärjestelmissä digitalisaatio mahdollistaa myös jatkuvan tilannekuvan seuraamisen, jolla on merkittäviä etuja.

”Häiriöiden sattuessa tilanteisiin voidaan esimerkiksi reagoida nopeasti reaaliajassa, milloin ja missä tahansa. Turvajärjestelmät integroituvat. Esimerkiksi valvontakamerat, kulunvalvonta, ääni, hälyttäminen ynnä muut järjestelmät ovat samassa järjestelmässä ja tukevat toisiaan.”

”Nyt rakennetaan entistä helppokäyttöisempiä käyttöliittymiä. Jossakin vaiheessa yksi käyttöliittymä hallinnoi kaikkea”, Uskali ennustaa. 

Asiakkaat haluavat järjestelmille pitkää ikää, nyt se on mahdollista

Turvallisuusjärjestelmiä hankkivat asiakkaat haluavat järjestelmilleen pitkää ikää. He haluavat, että järjestelmä on uusi vielä silloinkin, kun vaikkapa monta vuotta rakennettava laiva on valmis tai pitkä järjestelmäprojekti valmistuu. 

”Muuttuvassa maailmassa viisi vuotta on todella pitkä aika. Uudet digitaaliset tuotealustat mahdollistavat kuitenkin ohjelmien päivittämisen – digitaalinen sisältö elää ajassa ja on aina uusinta uutta”, Juha Uskali muistuttaa. 

Hän tähdentää, että kun Finnsec-messut pidettiin edellisen kerran kaksi vuotta sitten, kehitys on sen jälkeen ollut huikeaa.

”Yritykset miettivät nyt turvajärjestelmiä verkkopohjaisina ratkaisuina. Selkeästi tiedostetaan, että turvallisuus on tärkeä asia ja vaikuttaa liiketoimintaan merkittävästi. Uskoisin, että messuille tulee ensi lokakuussa entistä enemmän liiketoimintapäättäjiä, jotka tiedostavat tämän.”

Digitalisaatio muuttaa vartiointia ja muita palveluita


Turvallisuuspalveluissa myös esimerkiksi vartiointi muuttuu digitalisaation myötä merkittävästi. Esimerkiksi droneilla voidaan hoitaa aluevalvontaa, ja tarjolle tulee koko ajan uudenlaisia palveluita ja uutta teknologiaa. Hälytyksen tullessa tilanne voidaan tarkistaa järjestelmien avulla, eikä paikalle aina tarvitse lähettää ihmisiä. 

”Vääriä hälytyksiä tulee, mutta ne voidaan uusilla digitaalisilla järjestelmillä hoitaa kustannustehokkaasti ’on line’”, Juha Uskali muistuttaa. 

”Turvallisuusala tarvitsee uusia työntekijöitä, ja heidän toimenkuvansa tulevat muuttumaan. Infrastuktuurin digitalisoituminen tuo paljon hyötyjä ja etuja turvallisuustoimijoille.”

Uskalin mukaan turvallisuuden digitalitoitumisessa on pakko huomioida myös uhkat ja järjestelmien haavoittuvuus, jotka tuovat omat riskinsä yrityksille.

"Lopulta digitalisaation hyödyt ovat kuitenkin isommat kuin uhat tai haitat”, Uskali näkee.  ”Varautuminen on silti ensiarvoisen tärkeätä."

FinnSec-messut tarjoavat turvallisuusteknologian ja -palvelujen foorumina osastoilla ja muussa ohjelmassaan paljon tietoa turvallisuuden digitalisoitumisesta.  Tapahtumaan kannattaa tulla päivittämään tietojaan ja hakemaan ratkaisuja oman liiketoiminnan tueksi. Alan yritysten kannattaa olla paikalla ja kutsua tapahtumaan myös laajasti asiakkaitaan.

"Kokoamalla osaamisemme yhteen pystymme yhdessä rakentamaan entistä turvallisempaa yhteiskuntaa!" Juha Uskali alleviivaa.

FinnSec 2019 turvallisuusalan ammattitapahtuma pidetään 2. – 3.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.