Tulevaisuus-palkintosarjan kolme finalistia esittelyssä

Finnish Security Awards 2018 -raadit ovat valinneet kolme finalistia Tulevaisuus-palkintosarjaan. Vain yhdelle finalistille myönnetään palkinto 10.10. pidettävässä palkintojuhlassa Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.

Tulevaisuuspalkinto jaetaan henkilölle, ryhmälle tai muulle yhteisölle, innovaatiolle tai tuotteelle, joka johdattaa parempaan ja turvallisempaan maailmaan.


Kolme finalistia esittelyssä

VTT:n ajoneuvoteknologian kehityshankkeet
Martti tunnistaa esteet ja urat, Marilyn näkee sumussa ja lumipyryssä


  
VTT:n ja yritysten yhteistyössä kehittämät ajoneuvoteknologian uudet ratkaisut liittyvät tiesääpalveluihin, teiden kunnossapitoon, automaattiajamiseen sekä ajoneuvojen väliseen nopeaan 3D-näkymien välittämiseen. 

Uusilla ajoneuvoverkkoratkaisuilla ja niiden mahdollistamilla tiesää- ja tieturvallisuuspalveluilla tuetaan kuljettajien, teiden ylläpitäjien ja robottiautojen hallintajärjestelmiä. 

Uudet ratkaisut eivät edellytä autoilijalta ajonaikaisia toimia, vaan ratkaisut keräävät tietoja ja varoituksia ja lähettävät ne autoilijoille automaattisesti. 

Ensimmäisenä pilotointikohteena oli VTT:n robottiauto Martti (kuvassa), jolla testattiin esteiden ja urien havaitsemista tiessä. 5G-Safe-projektissa pilotoitavia ratkaisuja on viimeistelty jo saatujen kokemusten ja tulosten pohjalta. Vuoden 2018 lopussa päättyvällä Martti-projektilla haetaan myös uutta liiketoimintaa mukana oleville yrityksille. 

VTT:n robottiauto Marilyn näkee ihmissilmää paremmin sumussa ja myös lumipyryssä ja luovii nyt jopa ilman pysähdyksiä huonollakin säällä. Marilyn pystyy myös näkemään sumuseinän takana olevan ihmishahmon ja pysähtymään automaattisesti. Tämän mahdollistaa auton katolle kiinnitetty LiDAR-tutka, joka näkee aallonpituuksia, joita ihminen ei erota. 

Autossa on käytössä myös radiotutkia, mutta niiden herkkyys muille kuin metallisille esteille ja toisaalta erottelukyky ovat rajoitettuja etenkin, kun halutaan tehdä hahmontunnistusta. 

Digitalisaation kehittyessä uudet ajamisen turvallisuutta lisäävät teknologiat ovat iso askel kohti turvallisempaa ajamista tulevaisuudessa.

Kyberpalveluyksikkö tarjoaa tietoturvan syvää ymmärtämistä
F-Secure Cyber Security Services


  
F-Secure Oyj:n vuonna 2015 perustama F-Secure Cyber Security Services -yksikkö on parissa vuodessa kasvanut Euroopan johtavaksi tietoturvakonsultaation tarjoajaksi. Yksikön osaamisalueisiin kuuluvat kaikki tietoturvan syvää ymmärrystä vaativat toimialat alkaen esimerkiksi lentoliikenteestä ja päättyen e-urheiluun, ja kaikki siltä väliltä. 

Yksikkö kykenee auttamaan asiakkaitaan liiketoiminnan kaikissa vaiheissa. Se osaa tunnistaa potentiaaliset tietoturvauhat myös tulossa olevista uusista tuotteista ja palveluista jo niiden ollessa idea-asteella. 

Yksikön erittäin korkealaatuinen toiminta tuo yrityksille mittavia taloudellisia etuja myös siten, että tietoturvahaavoittuvuuksia sisältävät ratkaisut eivät pääse tuotantoon asti. 

Cyber Security Services -yksikkö taistelee laaja-alaisen osaamisensa ansiosta kyberriskien torjunnan etulinjassa. Yksikön työssä korostuu ennaltaehkäisevä työ, joka tekee tulevaisuudesta turvallisemman.
  

   
Osallistavaan toimintaan kannustava ja tulevaisuuteen katsova
Työ- ja elinkeinoministeriön tekoälyryhmä 

Tekoälyohjelma on elinkeinoministeri Mika Lintilän toimeksiannosta laadittu toimenpideohjelma, jonka tavoite on viedä Suomi maailman johtavien maiden joukkoon tekoälyn soveltamisessa. Tavoite on myös tuoda tekoäly osaksi jokaisen suomalaisen arkea. Ohjelmassa halutaan katsoa tekoälyä ”uutena sähkönä”, siis yhtä hyödyllisenä mullistajana kuin sähkö oli silloin, kun se keksittiin.

Tekoälyohjelmaan kuuluu ohjausryhmä, joka pohtii tekoälyn soveltamisen tulevaisuutta. Ryhmän työtapa on avoin ja osallistava. Keskusteluihin voi osallistua tekoalyaika.fi-sivustolla, somessa (#tekoalyaika) ja olemalla mukana tunnistamassa toimenpiteitä.

Tekoälyn soveltamisella ja kehittämisellä on valtavat mahdollisuudet luoda yhteiskuntaan ja liiketoimintaan tulevaisuuden ratkaisuja, joiden avulla voidaan varautua monimutkaisiin ja yllättäviin tilanteisiin, sekä edistää nopeaa toipumista.

Ohjausryhmä kannustaa hyödyntämään tekoälyä myös turvallisuusratkaisuissa sekä edistämään tekoälyn kehittämistä ja siihen liittyvää yhteistyötä. 

Lisätietoa Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden myöntämistä Finnish Security Awards -palkinnoista www.turvallisuus.com ja www.finnishsecurityawards.fi