Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 235 vaarallista tuotetta

Tukes poisti vuonna 2016 markkinoilta 135 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Lisäksi lähes sata tuotetta kerättiin takaisin kuluttajilta asti.

Puutteita löytyi muun muassa sähkölaitteista, tasapainoskoottereista, crossipyöristä, leluista, öljylampuista ja ilotulitteista.  Markkinoilta poistettujen tuotteiden lukumäärä lisääntyi edellisvuodesta 82 tuotteella.

Tukes testautti noin 600 sähkölaitetta, ja vain 20 prosenttia sai puhtaat paperit. Valvontakäyntejä Tukes teki 2230 kertaa tuotteita myyviin liikkeisiin, valmistajille ja maahantuojille. Eniten markkinoilta poistettiin led-valaistustuotteita ja erilaisia verkkoliitäntäkojeita.

”Sähkölaitteiden valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin. Valvonnan kohdentaminen toimii tehokkaasti, sillä yli 40 prosentille testatuista tuotteista annettiin eriasteisia kieltoja. Vain 20 prosenttia tuotteista oli testatuilta osin täysin vaatimusten mukaisia”, kertoo sähkötuotteet-ryhmän johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Eniten puutteita löytyi crossipyörissä ja tasapainolaudoissa.

”Viime vuonna saimme poikkeuksellisen paljon eli 37 ilmoitusta vaarallisista tuotteista yrityksiltä itseltään. Ilmoitukset koskivat useita tuoteryhmiä, kuten koneita, tekstiilejä, leluja ja lastenhoitotarvikkeita. Tämä osoittaa, että yritykset valvovat enenevässä määrin myymiensä tuotteiden turvallisuutta”, kuluttajatuotteet -ryhmän johtava asiantuntija Anna Pukander kertoo.

Rakennustuotteiden markkinavalvontatapauksia oli 345. Valmistajat ja maahantuojat korjasivat asiakirjoissa havaitut puutteet vapaaehtoisesti, joten markkinoilta poistoja ei jouduttu tekemään. Isoimmat valvontatapaukset koskivat teräsrakenteita.

Loppuvuodesta aloitettiin myös betonin laatuongelmiin liittyvät selvitystyöt.

Lisäksi markkinavalvontaa tehtiin 52 kertaa pelastustoimen laitteille ja kahdeksan kertaa vaarallisille säiliöille. Viisi säiliötä sai myyntikiellon.

Ilotulitteissa oli poikkeuksellisen paljon turvallisuuspuutteita. Tukes tarkasti yhden maahantuojan varastosta peräti 4320 rakettia, joista kahdeksassa prosentissa todettiin puutteita.

Kiellettyjä aineita löytyi myös paristoista, pakkauksista sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteista Lisätietoa markkinavalvontarekisteristä Tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Tukesille voi ilmoittaa vaaralliseksi epäilemästään tuotteesta Tukesin verkkosivuilla olevalla lomakkeella .