Täydentävät sammutusmenetelmät osaksi selvitysmalleja

Täydentävät sammutusmenetelmät, kuten käsisammuttimet, ovat tehokas ja käyttökelpoinen vaihtoehto myös ammattipelastajille akuuteissa tulipalotilanteissa.

”On mielenkiintoista, ettemme ole aikaisemmin kollektiivisesti tajunneet ottaa täydentäviä sammutusmenetelmiä osaksi hyviä sammutuskäytäntöjämme”, toteaa yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistolta, ja jatkaa, että täydentäviä sammutusmenetelmiä käsittelevän tutkimuksen tulokset ovat silmiä avaavia:

”Käsisammuttimet ovat yllättävän tehokkaita.”

Huttu myöntää itsekin aiemmin ajatelleensa skeptisesti täydentävien sammutusmenetelmien toimivuudesta ammattikäytössä, mutta ajattelevansa asiaa nyt toisin.

”Pystymme esimerkiksi käyttämään käsisammuttimia tehokkaammin kuin siviilit, sillä meillä on jo varusteet yllämme, kun aloitamme sammutusta.”

Vuonna 2018 täydentävien sammutustekniikoiden ja uusien selvitysmallien opetus otettiin osaksi Pelastusopiston tutkinto-opetusta. Kaikki vuoden 2018 aikana ja sen jälkeen valmistuvat tulevat saamaan koulutuksen täydentäviin sammutusmenetelmiin.

Uudet käytännöt ovat myös jo jalkautumassa eri pelastuslaitoksilla.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ILMOITUS