Suomen Yrittäjät: Poliisi varoittaa yrittäjiä uudenlaisista rikostavoista

Suomen Yrittäjät ry tiedottaa poliisin varoittavan yrittäjiä uudenlaisista petoshuijauksista, joista esimerkkinä on toiminta, jossa rikollinen avaa yrityksen nimissä luotollisen asiakastilin suomalaiseen kohdeyritykseen. Sen jälkeen ”yrityksen edustaja” tai valtakirjalla asioiva ”työntekijä” käy ostamassa yrityksen tiliä hyödyntäen erilaisia tuotteita niin kauan, kunnes luottoa riittää. Huijauksia organisoidaan pääasiassa Virosta, vaikka tilaajayritys on rekisteröity Suomeen.

Suomen Yrittäjien mukaan bulvaanien saamilla henkilö- ja pankkitunnuksilla on oletettavasti tehty jo satoja petoksia.

Lisäksi poliisilla on tutkittavanaan myös uudenlaisia ammattirikollisten ja järjestäytyneen rikollisuuden kehittämiä huijausmuotoja. Ruotsista ja Baltian maista Suomeen tuodaan henkilöitä ”töihin”. Todellisuudessa henkilöt eivät tule töihin, vaan osaksi rikollista toimintaa.

Suomen Yrittäjien mukaan henkilöitä värvätään lähtömaissa esimerkiksi tuhannen euron palkkiota vastaan petosbulvaaniksi. Henkilölle hankitaan suomalainen henkilötunnus ja pankkitili verkkopankkitunnuksineen Suomessa operoivan rikollisjärjestön jäsenen ohjauksessa. Uskottavuuden lisäämiseksi henkilötunnusta ja pankkiyhteyksiä hankittaessa käytetään väärennettyjä työ- ja asunnonvuokrasopimuksia.

Tämän jälkeen tulokkaalle hankitaan henkilö- ja verkkopankkitunnusten avulla vuokra-asunto.

”Bulvaanit antavat saamansa henkilötunnukset ja pankkitunnukset heidät värvänneen rikollisporukan käyttöön ja poistuvat itse maasta jopa tietämättä, mitä kaikkia rikoksia heidän nimissään tehdään tai tullaan tekemään”, Suomen Yrittäjät taustoittaa.