Suomalaispoliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta

Suomalaispoliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta - Tulipalotilanteessa eteisen välioven saa auki

 

Tulipalotilanteessa asunnosta nopeasti poistuminen on usein mahdotonta, jos kodin eteisessä on ulko-oven edessä sisään päin aukeava väliovi. Tulipalossa syntyy nimittäin ylipainetta, joka tekee välioven avaamisen jopa mahdottomaksi. Uuden keksinnön eli Pisla Paloturvan avulla välioven saa auki myös tulipalossa.  

 

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa. Viitasaarelainen Pisla oy on nyt kehittänyt yhdessä kahden poliisin kanssa turvalaitteen, joka voi pelastaa tulipaloissa ihmishenkiä.

 

Uusi turvalaite tasapainottaa ilmanpainetta

 

Pisla Paloturva -turvalaite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa asunnon ulko-oven ja sisemmän välioven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

 

”Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää”, sanoo keksinnön isä, poliisina Jyväskylän poliisilaitoksella työskentelevä Sami Kaskismaa.

 

Pisla Paloturvan muita hyviä puolia ovat pitkäikäisyys ja edullinen hinta. Ratkaisun toinen kehittäjä Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin itse asennettu Pisla Paloturva.

 

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Sillä on Suomen kattava patentti, ja patenttia haetaan myös EU-alueelle. Kaupoissa laite on loppuvuodesta 2022.

 

Turvalaitetta kehitettiin omassa autotallissa

 

Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen alkoivat kehittää Pisla Paloturvaa noin viisi vuotta sitten. Kaskismaa oli miettinyt pitkään sitä, miksi osa tulipalon uhreista löydetään ulko-oven läheltä eteisestä.     

 

”Miksi asukas on päässyt lähelle ovea, mutta ei enää ovesta ulos? Kun perehdyin asiaan enemmän, löysin vastauksen. Asunnosta ei ole mitään mahdollisuutta päästä ulos silloin, kun tulipalon aiheuttama ilmanpaine kohdistuu parin neliön suuruiseen sisään päin aukeavaan oveen”, Kaskismaa sanoo.  

 

Kun Kaskismaa ja Kinnunen jalostivat ideaa turvalaitteeksi, he testasivat laitetta aluksi Kaskismaan autotalliin rakennetussa testitilassa. Sen avulla tutkittiin ilmanpaineen vaihtelua tulipalon aikana. Lisäosaamista tuotekehitykseen toi Kaskismaan veli Henri Rahm, joka valmisti 3D-tulostamalla kaikki tarvittavat mallit ja testikappaleet. Vuonna 2019 hankkeeseen tuli mukaan rakentamisen ja asumisen tuotteisiin erikoistunut Pisla oy, joka tunnetaan muun muassa Muurikka- ja Opa-brändeistä.

 

”Keksijät ottavat usein meihin yhteyttä, mutta valtaosa ideoista ei pääse jatkoon. Tässä tapauksessa meille tuli heti tunne, että tuotteessa on jotain erityistä. Kokonaisuus oli helppo hahmottaa, koska Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen olivat tehneet paljon taustatyötä. Meidän tehtäväksemme jäi sen varmistaminen, että tuote on toimiva ja järkevästi valmistettavissa”, Pisla oy:n Jarkko Kaartinen sanoo.

 

”Turvalaitteen asentaminen ei vaadi myöskään raskasta byrokratiaa. Asuntojen sisäovet ovat asunnon omistajan hallinnassa, joten hän voi päättää itse myös tällaisen paloturvallisuutta lisäävän laitteen asentamisesta.”