Satakunnan ammattikorkeakoululle kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto

Vuoden 2016 kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto on myönnetty Seahorse eli Safety Enhancement in transport by Achieving Human Oriented Resilient Shipping Environment - projektin työryhmälle. Satakunnan ammattikorkeakoulu on ainut pohjoiseurooppalainen palkinnon saaja.

Palkinnon jakoivat työryhmälle kansainvälinen laivarakennussuunnittelijoiden yhdistys RINA (Royal Institution of Naval Architects) ja luokituslaitos LR (Lloyd’s Register) Lontoossa.

Vaikka merenkulun tekniikka on kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana, suurin osa merionnettomuuksista johtuu ihmisten tekemistä virheistä. Vuonna 2015 Euroopassa raportoitiin 3025 merionnettomuutta, joista 99 oli erittäin vakavia. Onnettomuuksissa loukkaantui 1075 henkilöä, ja kuolonuhreja oli 136.

Seahorse-projektissa tehtiin yhteistyötä ilmailualan kanssa, ja päätavoitteena oli löytää ratkaisuja merenkulun turvallisuuden parantamiseen. Projektissa systeemin kestävyyttä on pyritty toteuttamaan resilience engineering -periaatetta hyödyntäen neljällä eri tasolla; yksilön, ryhmän, ryhmien muodostama verkoston sekä organisaation tasolla.