Sähkölaitteista alkaneet palot lisääntyivät

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna. Pelastuslaitoksilla oli viime vuonna noin 2340 palohälytystä, joissa syttymissyyksi oli kirjattu sähkö. Eniten sähköpaloja aiheuttanut laite oli sähköliesi (870), ja palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa käyttäjän huolimaton toiminta. Valaisinpalot lisääntyivät edellisvuosista, mutta kiuaspalojen määrä väheni. 

 

”Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti”, kuvailee Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö ja luettelee:

 

”Esimerkiksi laitetta käytetään, vaikka sen toiminnassa on toistuvasti häiriöitä, vaikkapa välkkyvät ja särisevät loisteputket. Laitetta ei huolleta ohjeiden mukaisesti. Laitetta käytetään väärässä paikassa, esimerkkinä pakastin parvekkeella, tai väärään tarkoitukseen, esimerkkinä pyykin kuivattaminen kiukaan lähettyvillä. Laitetta käytetään, vaikka se on näkyvästi vaurioitunut, esimerkkinä rikkoutunut johto tai mustunut pistorasia.”

 

Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa kuoli viime vuonna 13 ihmistä yhdeksässä eri onnettomuudessa.