Poliisin hälytystehtävät kasvaneet puolessa vuodessa 12 000:lla, aamun pahoinpitelyt kasvaneet 65 prosenttia

Uuden alkoholilain vaikutukset ovat huolestuttavia. 

Poliisi arvioi alkoholilain muutosten lisänneen hälytystehtäviä ja siirtäneen niitä aamuyön tunteihin.

Vuoden alussa voimaan tulleen alkoholilain muutoksen seurauksena poliisin hälytystehtävät ovat lisääntyneet tammi-heinäkuun aikana yli 12 000:lla huolimatta siitä, että samaan aikaan kotihälytystehtävien määrä on laskenut.

Alkoholiin liittyvät poliisin tehtävät ovat painottuneet selkeästi ravintoloiden sulkemisen aikaan aamuyön tunteihin kello viidestä aamukahdeksaan.

Alkoholisidonnaisten ja kaikkien hälytystehtävien suurin prosentuaalinen nousu ajoittuu aamulla kello viiden ja kuuden väliselle ajalle.

Muun muassa pahoinpitelytehtävien määrä on noussut aamulla kello 5–6 lähes 65 prosenttia. Lisäksi päihtynyt henkilö ja häiriökäyttäytyminen- ja ilkivaltatehtävät ovat lisääntyneet yli 27 prosenttia edellisen vuoden maalis-heinäkuuhun verrattuna.

Erittäin huolestuttavaa Poliisihallituksen poliisijohtajan Sanna Heikinheimon mukaan on virkamiehen vastustamisten lisääntyminen.

”Väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt yli 21 prosentilla.”

Poliisijohtaja Heikinheimon mukaan ravintoloiden aukioloaikojen pidentäminen on jo vaikuttanut poliisien työvuorojen suunnitteluun lähes koko maassa.

”Poliisilaitokset ovat joutuneet siirtämään resurssejaan aamuyön ja varhaisaamun tunteihin, mikä lisää kustannuksia ja työn kuormittavuutta.”

Rattijuopoista ilmoitetaan

entistä ahkerammin

Heikinheimo on tyytyväinen siitä, että kansalaisten tekemät ilmoitukset rattijuopumuksista ovat lisääntyneet. Alkuvuoden aikana näiden hälytystehtävien määrät ovat nousseet yli 1100 ilmoituksella.

Poliisin tekemät päihtyneiden kiinnitotot ovat sen sijaan laskusuunnassa. Osittain tämä johtuu Heikinheimon mukaan siitä, että monet kunnat ovat lisänneet selviämisasemien määrää. Esimerkiksi Jyväskylässä ollaan avaamassa selviämisasemaa, joka helpottaa Sisä-Suomen poliisin työtä päihtyneiden kuljettamisessa olennaisesti. Poliisi pitää tätä kehityssuuntaa erinomaisena.