Poliisi tehosti verkkokauppapetosten torjuntaa

Euroopan lainvalvontavirasto Europol järjesti yhdessä kymmenen Euroopan maan ja yli sadan yksityisen sektorin toimijan kanssa E-Commerce Action Week -operaation lokakuun lopussa. Tarkoitus oli torjua verkkokauppaan liittyvää petosrikollisuutta samanaikaisesti kussakin operaatioon osallistuvassa maassa.

Operaatioviikolla Suomen poliisi teki yhteistyötä muun muassa verkkokauppojen, logistiikkayritysten ja finanssisektorin kanssa. Viranomaisten ja yksityisen sektorin yhteistyön avulla saatiin kerättyä tietoja, joita voidaan hyödyntää rikosanalyysissa ja rikostutkinnassa.

Poliisissa suoritetaan nyt jatkoselvittelyjä, jotka johtavat mahdollisesti useammankin uuden esitutkinnan käynnistämiseen.

Verkkokauppaan liittyvän rikollisuuden torjunnan tärkeys on viime vuosina korostunut. Tämä johtuu siitä, että ihmiset asioivat yhä useammin verkkokaupoissa perinteisen kivijalkakaupan sijaan. Tavallisen kuluttajan lisäksi verkkokaupan mahdollisuuksia osaavat hyödyntää myös rikolliset. He muun muassa tilaavat tuotteita väärillä henkilötiedoilla tai käyttävät anastettuja korttitietoja tilausten maksamiseen.

Vääriä henkilö- ja korttitietoja rikolliset saavat haltuunsa esimerkiksi tietojen kalastelun ja huijausviestien avulla. Verkkokaupassa tapahtuvat petosrikokset aiheuttavat taloudellista vahinkoa sekä yrityksille että luonnollisille henkilöille. Verkkokaupalta saattaa jäädä maksu saamatta tai luottokortin väärinkäytöstapauksessa luonnolliselle henkilölle voi aiheutua kuluja ostoista, joita tämä ei ole tehnyt. Lainvalvontaviranomaiset ovat tiedostaneet ongelman ja pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen.