Poliisi: Ota polkupyöräsi tunnistetiedot muistiin, ota kuva vaikka kännykällä

Jos et tiedä pyöräsi valmistenumeroa tai muita sen yksilöiviä tunnisteita, nyt ne kannattaa ottaa talteen vaikkapa kännykällä kuvaamalla. Näitä tietoja tarvitaan pyöräsi tunnistamiseen, jos se joutuu varkaiden kynsiin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana polkupyöriä on anastettu viime vuoden malliin eli poliisi on kirjannut niistä liki 3 400 ilmoitusta. Koko viime vuoden 2018 aikana poliisille ilmoitettiin yli 19 600 polkupyörävarkautta

Polkupyöristä yksi rikollisten suosikeista on edelleen Jopo, joita vuoden alussa on ilmoitettu anastetuiksi 325 kappaletta.

Varkaita kiinnostavat myös sähköpyörät, joiden anastusten määrä on liki kaksinkertaistunut viime vuodesta. Tänä vuonna niiden anastamisesta on kirjattu lähes sata rikosilmoitusta.

Tyypillisiä anastuspaikkoja ovat pyörien säilytyspaikat: rautatieasemat, pihat ja pyörävarastot.

 Aho myös korostaa, että jos yhtään epäilet kaupan olevan pyörä alkuperää, älä tee kauppoja. Kun varastetut menopelit eivät mene kaupaksi, pyöriin kohdistuvat rikokset vähenevät.

Jyrki Ahon mukaan ostotapahtumasta pitää aina tehdä kunnon kauppakirja, missä ovat tiedot myyjästä, pyörästä sekä hinnasta.

 Mitä sitten tulee tehdä, jos pyörä varastetaan?

”Rikosilmoituksen teon lisäksi sitä kannattaa tiedustella poliisin löytötavaroista”, Aho mainitsee.