Parempaan suuntaan ja taikasana käyttöön

Blogi by Paula Koskivirta, Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti

  
Suurin osa ihmisistä pyrkii elämässään parempaan suuntaan. Entä mikä sitten on parempi suunta ja kenelle? Maapallolla elää jo 7,6 miljardia ihmistä, ja ennusteiden mukaan kahdeksan vuoden päästä peräti kahdeksan miljardia ihmistä. Parempia suuntia voikin siis kohta olla kahdeksan miljardia, sillä ihmiset ajattelevat asioista ja paremmista suunnista omien kokemustensa ja suodattimiensa kautta. 
  
Yksi parempi suunta yleensä on tie kohti turvallisuutta.
  
Millainen tie on turvallisempi? Oman valtion rajat kiinni vai rajat auki? Missä kohdin ja kenelle rajojen avaaminen on hyvä asia? Kysymyksiä teistä, rajoista ja paremmista suunnista voi asettaa loputtomiin. Myös vastauksia voi saada loputtomiin. 
  
Maailman parhaita ihmisen mielen rajojen avaajia on Nobelin rauhanpalkinnon saanut Martti Ahtisaari, jonka rauhantyön kunniaksi suomalaiset haastettiin viime keväänä ja kesänä mukaan juoneen Älä kerro Martille. Martille ei saanut kertoa, että hänen perustamalleen rauhanjärjestölle CMI:lle kerättiin rahaa Martin 80-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. 

Yli 10 000 yksityistä lahjoittajaa ja yli 30 yritystä ja säätiötä lahjoittivat noin 630 000 euroa, mikä oli erinomainen saavutus. Yksi rauhanvälityspäivä nimittäin maksaa 40 000 euroa, sillä riiteleviä osapuolia on lennätettävä eri puolilta maailmaa eri puolille maailmaa erilaisiin neuvottelupöytiin. Paljon muutakin järjestämistä rauhanneuvotteluissa on.

Kaikki rauhanneuvottelut ovat erilaisia tienpätkiä kohti turvallisempaa maailmaa.

80-vuotias Martti on nyt hiljentämässä askelta, ja meidän suomalaisten onneksi CMI:ssä on kasvamassa uusi rauhanvälittäjien sukupolvi. 

Yksi nuoremman sukupolven edustajista on CMI:n Hussein al-Taee, joka tuli Suomeen vuonna 1993 lapsipakolaisena. Ennen Suomeen tuloa hän oli elänyt vuosia kaameissa oloissa aavikolla – ja ties missä. Tv:ssä al-Taeelta kysyttiin, miten rauhaa voi rakentaa.
     ”Keskustelemalla”, hän vastasi oppi-isänsä Martin oppeihin viitaten.
  
Keskustelemalla onkin taikasana. Keskusteleminen on koeteltu tie, jolla solmut aukeavat ja yhteisymmärrys löytyy. Keskustelemalla elämä voi oikeasti lähteä kohti parempaa suuntaa – miljardeille maapallon asukkaalle.

Omaan ruokapöytään kannattaisikin usein kutsua juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa vähiten haluaisi keskustella. Kun toivolle antaa tukevan tuolin ja istuu sitä vastapäätä aidosti kuuntelemassa, tie parempaan suuntaan saattaa aueta.