NorthBase käynnistää satelliittien maa-asemapalvelut Lapissa

Suomalainen avaruusalan startup NorthBase oy on saanut valmiiksi ensimmäisen kaupallisen satelliittien maa-asemansa NorthBase-2:n. Sen sijainti Muoniossa 68. leveyspiirillä tarjoaa napojen yli kiertäviin naparatasatelliitteihin poikkeuksellisen hyvän näkyvyyden, jollainen on saatavilla vain harvoissa maailman maissa. 

 

”Tämä on hieno päivä paitsi meille, myös suomalaiselle avaruusyhteisölle, sillä olemme avaamassa Suomelle täysin uutta liiketoiminta-aluetta”, kertoo NorthBasen puheenjohtaja, tekniikan tohtori Tommi Rasila. ”Ensimmäinen asemamme on teknisesti edistyksellinen alan standardien mukaan. Samalla asema toimii ponnistuslautana tulevaisuuden suunnitelmillemme, kun laajennamme liiketoimintaamme ja kapasiteettiamme.”

 

NorthBase oy:n keskeisiä teknologiakumppaneita ovat yksi maailman johtavista satelliittiseuranta-antennijärjestelmien toimittajista Safran Data Systems, ja eteläkorealainen kasvuyritys Contec, joka operoi antenneja useissa maissa. 

 

NorthBase-2: n sijainti on valvonnassa 24/7 turvallisuuden maksimoimiseksi. Asema on kytketty internetiin sekä optisella kaapelilla että mobiiliyhteydellä yhteyksien varmistamiseksi.

 

NorthBase oy on perustettu vuonna 2019 kehittämään ja operoimaan satelliittimaa-asemia Suomessa. Tampereella pääkonttoriaan pitävä yhtiö on sata prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa ja palvelee satelliittioperaattoreita maailmanlaajuisesti.