Nettiapteekki ei ole aina sitä, miltä näyttää

Tullin haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä, joita on tilattu suomalaisiksi luulluista nettiapteekeista. Tilaamisen laittomuus tulee usealle tilaajalle täytenä yllätyksenä.

 

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä.

 

Valtaosa tilaajista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Tulli joutuu toteamaan faktan: verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija – lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

 

Viime vuonna Tulli otti lääkkeitä haltuun yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomalaiset tilaavat muun muassa erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Lisäksi loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

 

Mistä laillisen nettiapteekin tunnistaa? 

 

Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa.

 

Tiedon siitä, vaatiiko lääke Suomessa reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta.

 

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.