Myllylle ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa kansainvälinen turvallisuussertifikaatti

Kauppakeskus Mylly Raisiossa on saanut ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa kansainvälisen turvallisuussertifikaatin. SAFE Retail Destination -sertifikaatti myönnetään kauppakeskuksille, jotka noudattavat kansainvälisiä riski- ja turvallisuusstandardeja ja alan parhaita käytäntöjä. Myllyn toimitusjohtaja Kati Kivimäki uskoo, että turvallisuus nousee entistä merkittävämmäksi tekijäksi kauppakeskuksissa tulevaisuudessa. 

Maailmanlaajuisesti käytössä olevan Safe Retail Destination -turvallisuussertifikaatin myöntävä Safe Shopping Centers on riippumaton kauppakeskusalan riskienkartoitusasiantuntija.

”Olemme satsanneet paljon siihen, että asiakas kokee olonsa turvalliseksi ja miellyttäväksi. Sertifikaatti osoittaa, että otamme turvallisuuteen liittyvät asiat vakavasti ja osaamme hoitaa ne hyvin”, kertoo kauppakeskus Myllyn toimitusjohtaja Kati Kivimäki.

Myllyssä on noin 150 liikettä, ja vuodessa siellä käy noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Mylly on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus.

Johtaminen ja käytäntö testattu

Sertifikaatin saaminen edellyttää turvallisuusauditointia, jossa selvitettiin muun muassa Myllyn turvallisuusasioiden johtamista, dokumentointia ja yhteistyötä viranomaisten kanssa. Lisäksi auditoinnissa testattiin kiinteistön turvalaitteiden toiminta. Asiat kartoitettiin asiakkaan, vuokralaisen ja kiinteistön omistajan näkökulmasta.

 ”Kävimme läpi satoja erilaisia asioita ja dokumentteja ja kiersimme koko kauppakeskuksen: asiakastilat, huoltokäytävät, pysäköintialueet sekä konehuoneet. Testasimme myös asiakasturvallisuutta, muun muassa hissien ja inva-wc-tilojen hätäpainikkeet ja avun saamiseen kuluvan ajan. Saimme kiitosta hyvästä dokumentaatiosta ja sitoutumisesta turvallisuuden kehittämiseen”, Kivimäki kuvailee.

Yhteistyössä viranomaisten ja asiakkaiden kanssa

Mylly on tehnyt tiivistä yhteistyötä alueen pelastusviranomaisten kanssa viime vuodet. Yhteistyössä on tehty esimerkiksi poistumisharjoituksia vuokralaisten, henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Lisäksi vuosi sitten joulukuussa poliisi ja muut pelastusviranomaiset harjoittelivat poikkeustilannetta kauppakeskuksessa.

 Turvallisuutta kehitetään myös yhteistyössä asiakkaiden ja vuokralaisten kanssa.

 ”Asiakkaat ovat muun muassa ehdottaneet, että pysäköintialueen risteyskohtiin lisättäisiin peilejä. Tämä oli hyvä idea ja toteutimme sen heti”, Kati Kivimäki kertoo.

Turvallisuuden merkitys kasvanut kauppakeskuksissa

Kivimäki uskoo, että turvallisuus nousee entistä tärkeämmäksi kauppakeskusalalla tulevaisuudessa.

Turvallisuussertifikaatin myöntävän Safe Shopping Centersin toimitusjohtaja Erik Engstrand näkee samoin.

”Vastuulliset kauppakeskukset ovat ymmärtäneet, että niillä on uudenlaisia ja aiempaa isompia vastuita, joihin pitää valmistautua.”