Museo nuorten turvapaikanhakijoiden silmin

Aboa Vetus & Ars Nova -museon Omatila-galleriassa avautuu 20.1. nuorten turkulaisten turvapaikanhakijoiden näyttely Sana kerrallaan – turvapaikanhakijan museo. Näyttelyssä on esillä nuorten museossa tekemiä asetelmapiirroksia, omakuvia, kollaasitöitä, valokuvia sekä sanainstallaatio. Näyttely on osa kansallista Turvapaikkana museo -hanketta.

Mitä museo voi tarjota ihmiselle, joka on sodan ja turvattomuuden takia joutunut jättämään kotinsa ja sopeutumaan uuteen kulttuuriin? Entä miten voi kohdata ihmisen, jonka kanssa ei jaa kieltä, eikä yhteisiä tapoja?

Aboa Vetus & Ars Nova on syksyn 2016 ja alkuvuoden 2017 aikana kutsunut Turun alueella asuvia turvapaikanhakijanuoria vieraakseen. Museovierailuilla on ollut mukana myös vastaanottokeskusten ohjaajia, opettajia sekä SPR:n vapaaehtoisia. Museossa nuoret ovat tutustuneet suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen taiteen sekä historian avulla.

Kulttuurien kohtaamiset ovat herättäneet kysymyksiä ja ihmetystä, mutta myös paljon huomioita maantieteellisesti etäisten kulttuurien samankaltaisuuksista. Näyttelyiden teemoja on syvennetty taidetyöpajoissa, joissa nuoret ovat kokeilleet erilaisia taiteenteon tekniikoita, mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään. Samalla on opeteltu uudenlaista suomen kielen sanastoa.

”Yhteiset museokierrokset ovat olleet täynnä oivalluksia ja uuden oppimista myös meille”, kertoo Aboa Vetus & Ars Novan museolehtori Maria Granlund. ”Museota katsoo toisin silmin, kun sisällöistä kertoo ryhmälle, jonka kanssa on vasta alustavasti yhteinen kieli ja hyvin erilainen kulttuurinen viitekehys. Kun kieli ei ole pääroolissa, korostuu museon merkitys paikkana, jossa voi katsoa ja tutkia aitoja esineitä.”

Turvapaikkana museo on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jossa on mukana yhteensä 15 museota eri puolelta Suomea. Hanketta koordinoi espoolainen Helinä Rautavaaran museo. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten turvapaikanhakijoiden kotoutumista ja kulttuurista vuorovaikutusta sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina, joka päivä klo 11–19.