Murtovarkailla uudet tunkeutumiskeinot koteihin, kultaesineitä hamutaan

Ruotsalaisen Folksam-vakuutusyhtiön tutkimuksen mukaan murtovarkailla on uudet keinot päästä sisään asuntoihin ja saaliiksi halutaan ennen kaikkea kultaesineitä. Folksamin tekemässä tutkimuksessa on tarkasteltu varsinkin sellaisia murtoja, joissa anastetun omaisuuden arvo on ollut vähintään 40 000 kruunua.

”Tutkimuksemme perusteella huomiomme on kiinnittynyt erityisesti kahteen asiaan. Murtovarkailla on nykyään eri keinot murtautua sisään asuntoihin kuin vuonna 2012. Lisäksi kaikissa tapauksissa yhtä lukuun ottamatta asunnoista on varastettu kultaesineitä”, toteaa Folksam Ruotsin vahinkoasiantuntija Erik Arvidsson.

Folksamin tilastojen mukaan ne, jotka asuvat joko pohjakerroksessa tai ensimmäisessä kerroksessa ja joilla on parveke, ovat erityisen alttiita murtovarkaiden iskuille.

”Pohjakerroksiin murtaudutaan ensisijaisesti murtamalla parvekkeen tai terassin ovi. Aiemmin asuntoihin mentiin yleensä sisään ikkunan kautta”, Arvidsson sanoo. Toinen yhä yleisempi menetelmä yrittää sisään on postiluukun kautta sisälukkoon ylettyvän murtovälineen avulla.

”Tapa ei ollut käytössä vielä kolme vuotta sitten lainkaan samassa määrin kuin nykyään. On olemassa joukko tapauksia, joissa varkaan epäillään päässeen sisään sillä tavoin – etenkin asuntoihin, jotka sijaitsevat talon toisessa kerroksessa tai sitä ylempänä. Turvallisella postiluukulla tällaiset murrot on mahdollista välttää. Ylivoimaisesti yleisin tapa murtautua sisään toisen kerroksen ja sitä ylempänä sijaitseviin asuntoihin on edelleen murtamalla asunnon ovi”, Erik Arvidsson muistuttaa.

Folksamin tilastot osoittavat, että yli 65-vuotiaat joutuvat nuorempia huomattavasti useammin tilanteisiin, joissa murtovaras vaanii heitä tai pyrkii jollakin tavoin sisään. Näin on tapahtunut 12 prosentissa ikäihmisiin kohdistuneista murroista, kun alle 65-vuotiaiden vastaava luku on vain yksi prosentti.

Harkitse seuraavia suojauskeinoja:

• Hanki varashälytin.

• Turvamerkitse ja valokuvaa arvoesineet.

• Ajasta valaistus toimimaan tiettyinä aikoina ja pyydä naapuria hakemaan postisi, kun olet itse matkoilla.

• Älä peitä ikkunoita täysin kasveilla ja sälekaihtimilla.

• Tarkista terassin ja parvekkeen ovien lukot sekä katutasossa olevat ikkunat.

• Lukitse lukot äläkä jätä avaimia oviin tai ikkunoihin poistuessasi kotoa.

• Turvalukko ja turvaovi vähentävät murtoriskiä ulko-oven kautta.

• Säilytä käteinen raha ja kulta niille tarkoitetussa turvallisessa kaapissa (mielellään yhdistettynä varashälyttimeen).

• Kirjaa kultaesineet ja arvioi niiden arvo – merkitse muistiin myös enimmäismäärä, joka kulta- ja koruvarkauksista vakuutuksen perusteella korvataan.

• Varusta ulko-oven lukko sisäpuolelle sijoitettavalla lukkosuojuksella.

• Toimi yhteistyössä naapurien kanssa.

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak -konsernia.