Murto voi jättää pysyvän turvattomuuden tunteen

Turvayhtiö Verisure kysyi murron kokeneilta suomalaisilta asuntomurron vaikutuksista heidän elämäänsä. Kyselyn mukaan 74 prosenttia murron kokeneista koki asuntomurron jälkeen turvattomuutta. Jopa 17 prosentilla turvattomuuden tunne on jäänyt pysyväksi olotilaksi.

”Asuntomurto voi olla hyvin traumaattinen kokemus. Omaa yksityisyyttä on loukattu järkyttävällä tavalla, ja vaikka perheenjäsenet eivät olisi joutuneet vaaraan, mielessä saattaa kummitella ajatus siitä, että läheisten turvallisuus on ollut vaarassa”, kertoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo.

Turvattomuuden tunne voi näkyä unettomuutena, säpsähtelyherkkyytenä ja jatkuvana varuillaanolona.

”Tapahtumasta kannattaa puhua avoimesti perheenjäsenten kanssa ja käydä läpi tuntemuksia. Jos ikävät tuntemukset jatkuvat useita kuukausia murron jälkeen, on hyvä hakea ulkopuolista keskusteluapua”, Heinimo ohjeistaa.

Asuntomurtoon saattaa liittyä myös häpeän tunteita ja murron kohdannut voi pohtia, olisiko omalla toiminnalla voinut estää tapahtuneen. Jos piha olisi kolattu aamulla, olisiko murtautuja valinnut toisin? Kuka jätti ikkunan auki?

”Tällaisiin tuntemuksiin ei ole syytä jäädä vellomaan, vaan keskittää ajatukset siihen, mikä auttaisi tuntemaan taas olon turvalliseksi”, Heinimo sanoo. Hänen mukaansa Verisure saa paljon yhteydenottoja murron kokeneilta ihmisiltä, jotka tarvitsevat apua turvallisuuden tunteen palauttamiseen. Usein jo kodin turvallisuustoimien lisääminen, kuten turvalukon hankkiminen tai hälytysjärjestelmän asentaminen kotiin voi parantaa mielenrauhaa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ILMOITUS