Manu paljastanut jo 870 huumeiden salakuljetusta

Kennelliitto palkitsi viime vuoden lopulla Koiramessuilla vuoden 2018 virkakoirat, ja Vuoden tullikoiran arvon sai Lentotullissa työskentelevä labradorinnoutaja Manu eli Varjoahon Columbo.

Manu on paljastanut neljässä vuodessa jo 870 huumeiden salakuljetustapausta ja on osallistunut muun muassa kokonaisen salakuljetusorganisaation paljastamiseen.

”Manun motivaatio ei näytä hiipuvan. Joka aamu se lähtee yhtä innoissaan töihin. Hillittömän motivaationsa lisäksi Manulla on posketon itsevarmuus. Jos Manu päättää, että täällä on huumejemma, se pitää kantaa jemmalta pois”, kuvailee Manun ohjaaja Paula Hämäläinen.

”Manu osaa myös vaatia itsepäisesti palkkansa. Nykyään palkka on vaihdettu pallosta dummyyn, koska pallohulluna koirana Manulle käy vahinkoja etenkin liukkailla alustoilla.”

Paula Hämäläinen kertoo, että huumekätköjä etsiessään Manun vauhti on älytön. ”Siltä on jouduttu poistamaan jo kaksi hammasta, kun se on törmännyt johonkin.”

Posti on Manun suosikkipaikka, ja sieltä se on tehnyt isoja löytöjä.

”Tähän mennessä Manu on paljastanut jo 34 törkeääkin huumausainerikosta. Itsevarmana koirana Manu merkkaa pienimmänkin hajun. Vauhtia se saa lisää etenkin löydöistään”, Hämäläinen kuvailee.

”Manu ei ole ollenkaan huumorilla mukana tässä hommassa. Etsintä on sille vakava asia, vaikka etsintää leikin varjolla tehdäänkin”, Hämäläinen jatkaa.

Manun pallohulluus aiheuttaa myös pakonomaista tarvetta kerätä vapaa-ajan lenkkeillä kaikki maastosta vastaan ilmestyvät pallot.

”Manu on myös hyvin viehättynyt rapakoihin ja lätäköihin. Jopa kesken työpäivän on saattanut käydä niin, kun Manu on päästetty jaloittelemaan, se on palannut korviaan myöten mutaan dipattuna.”

Paula Hämäläinen kertoo, että eläkepäivät Manulle koittavat parin vuoden kuluttua kahdeksanvuotiaana.

”Haluan antaa sille mahdollisuuden nauttia terveistä eläkepäivistä”, Hämäläinen sanoo.

Tullilla viitisenkymmentä tullikoiraa,  juhlavuosi tulossa

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt tullikoiria vuodesta 1969 lähtien. Tällä hetkellä Tullilla on viitisenkymmentä tullikoiraa, jotka työskentelevät laajasti Suomen ulko- ja sisärajoilla. Huumeiden etsinnän lisäksi Tulli kouluttaa koiria etsimään savukkeita, nuuskaa, käteistä rahaa, aseita, räjähteitä ja eläinperäisiä elintarvikkeita.

Ensi vuosi on Tullin koiratoiminnan juhlavuosi. Silloin tulee kuluneeksi 50 vuotta koiratoiminnan aloittamisesta. Juhlavuoden kunniaksi Tullimuseoon avautuu toukokuussa 2019 näyttely tullikoirista. Samoihin aikoihin julkaistaan tullikoirien historiikki.

Labradorinnoutajien omistajat tuntevat ihmisrakkaan koirarodun, johon liittyy voimakas tunteiden näyttäminen. Ohjaaja Paula Hämäläinen saa osansa Manun suukottelusta.