Kristityille vaarallisin maa nyt Afganistan

World Watch List 2022 -raportin mukaan vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee 360 miljoonaa kristittyä. Kristittyjen vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle.

 

WWL:n listauksessa kärkisijalle kovimpana vainoajamaana on noussut Afganistan, jossa Taleban-hallinto jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle. Pidätettyjä kristittyjä on vaadittu paljastamaan verkostonsa ennen teloitusta.

 

Pohjois-Korea putosi tänä vuonna toiselle sijalle, mutta vainon taso on maassa ennätyskorkea: kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset lisääntyivät. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus uudelleenkoulutusleireillä, joilta vain harvat selviävät raportin mukaan hengissä.

 

Myös autoritäärinen Kiina vaatii kansalaisiltaan yhdenmukaisuutta puheessa, käyttäytymisessä ja uskossa. Valvonnassaan Kiinan kommunistinen puolue hyödyntää uraauurtavaa teknologiaa.

 

Intia on myös siirtymässä entistä enemmän nationalistiseen hindutva-ideologiaan, jonka mukaan intialaisen on oltava hindu. Ideologian ”yksi maa, yksi kansa, yksi usko” taipumattomille on odotettavissa lisää rangaistuksia.

 

Kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyi huomattavasti myös Qatarissa, Indonesiassa ja Myanmarissa.

 

Vuoden sisällä maailmassa tapettiin raportin mukaan uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa, erityisesti Nigeriassa (4 650). Kirkkoiskuja tehtiin 5 110. Kristittyjen pidätykset kasvoivat 44 prosenttia.