Kenestä tulee taskuparkin Suomen mestari?

Pysäköintialueiden liikennesäännöt kannattaa hallita

Autoklinikka on tilannut Value Clinic Oy:ltä selvityksen, jonka mukaan lähes kolmasosalla vastaajista on parkkialueiden välisten väylien väistämissäännöt hakusessa. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa, mikä on lähes puolet kaikista liikennevahingoista. Eniten vahinkoja sattuu peruuttaessa.

Turvallisen pysäköinnin edistämiseksi Autoklinikka on julistanut syyskuun viimeisen lauantain kansalliseksi Pysäköintipäiväksi. Sen kunniaksi Espoon Tapiolassa järjestetään taskuparin suomenmestaruuskisat syyskuun 29. päivä.

Autoklinikan teettämän kyselyn mukaan merkittävä syy pysäköintivahinkoihin saattaa olla tietämättömyys pysäköintialueen liikennesäännöistä. Yli 30 prosenttia vastaajista ei tiennyt, ovatko esimerkiksi väylien väliset risteykset parkkialueilla tasa-arvoisia.

”Ne ovat aina tasa-arvoisia, ellei liikennemerkein ole toisin määrätty”, sanoo Pentti Oksanen Autoklinikalta. Tasa-arvoisuudella tarkoitetaan, että oikealta tulevaa on pääsääntöisesti väistettävä.

”Kannattaa myös muistaa, että pysäköintialueella tulisi aina liikkua ajoväyliä pitkin, eikä oikoa parkkiruutujen kautta”, Oksanen korostaa.

Kyselyssä noin 30 prosenttia vastaajista ei osannut kertoa, kenen kuuluu väistää, kun peruuttaa autonsa ajoväylältä parkkiruutuun.

”Väistämisvelvollisuus on aina peruuttajalla. Toivoisin kuitenkin autoilijoilta kohteliaisuutta ja tilannetajua, jotta jo peruuttamisen aloittanut autoilija pääsisi ruutuunsa”, Oksanen sanoo.

”Turvallisuussuositusten mukaan auto kannattaa pysäköidä siten, että liikkeellelähtö voi tapahtua keula edellä. Selvityksemme mukaan silti vain 25 prosenttia autoilijoista kertoo pysäköivänsä näin.”

Vajaa puolet vastanneista myöntää, ettei kiinnitä pysäköintitapaansa tarpeeksi huomiota, ja auto tuleekin pysäköityä huolettomasti.

Haussa taskuparkin Suomen mestari

Pysäköintipäivänsä kunniaksi Autoklinikka järjestää lauantaina 29.9.2018 klo 13–15.30 taskuparkin suomenmestaruuskisat kauppakeskus Ainoan pysäköintialueella Espoossa. Kilpailu on avoin kaikille, ja mukaan voi ilmoittautua Autoklinikan www-sivuilla osoitteessa: www.autoklinikka.fi/pysakointipaiva.

”Maineen ja kunnian lisäksi maamme ensimmäiselle taskuparkin suomenmestarille on luvassa 500 euron matkalahjakortti. Lisäksi arvomme muita mukavia palkintoja. Paikan päällä on myös CAP autokoulun ajosimulaattori, jonka avulla yleisöllä on mahdollisuus testata omia taskuparkkeeraustaitojaan”, Oksanen antaa vinkin.

Omaa tietämystään pysäköintiin liittyen voi testata myös pysäköintipäivän nettisivuilta löytyvän testin avulla. Autoklinikka antaa myös tärkeitä vinkkejä turvalliseen pysäköintiin parkkihalleissa. Lyhyen opastavan ajovideon voi käydä katsomassa täältä

Kyselyyn vastasi 1169 mannersuomalaista.