Kaupungistuminen, ikääntyminen ja digitalisaatio avaavat uusia lukkoja

Blogi by Minna Sallinen, Abloyn tuotehallinnasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja

Turvallisuuden tunne on perustarve. Jokainen tarvitsee oman paikan, kodin, jossa voi tuntea olevansa turvassa. Kun perustarve on tyydytetty, voimme suunnata voimamme ylempiin tarpeisiin, kuten osaamisen kehittämiseen. Näin koko yhteiskuntamme kehittyy ja voi paremmin. 

Turvattomuutta tunnetaan, jos tulevaisuus on vaikeasti ennustettavissa. Juuri nyt maailmamme tuntuu muuttuvan vauhdilla. Yhteiskunta digitalisoituu, ja myös turvallisuus on enenevässä määrin digitaalista. Yhä verkottuneempi maailma tarvitsee erilaisia turvallisuusratkaisuja. 

Samaten kiinteistöalalla digitalisoituminen ja automaatio ovat jo arkea. Älyrakennukset ja -kodit yleistyvät. Seurauksena yhtä lailla uudenlaisten digitaalisten lukitus- ja kulunvalvontaratkaisujen tarpeet ovat kasvussa. Lukitus yhdistyy tulevaisuudessa myös vahvemmin asioiden internetiin, mikä mahdollistaa eri tapoja yhdistää ja hyödyntää tietoja aiempaa sujuvampaan liikkumiseen.

Maailmaamme muuttaa lisäksi voimakas kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen. Kehityksen myötä kerrostaloasuminen lisääntyy. Ikääntyvä väestö puolestaan edellyttää, että asukkaat voivat hoitaa arkiasioitaan vaivattomammin.

Kehitykseen onkin jo varauduttu. Esimerkiksi syksyllä julkistimme digitaalisen ABLOY PULSE -järjestelmän, joka on kehitetty erityisesti asumismuotoihin, joissa käyttäjämäärät ovat suuria ja asukkaat vaihtuvat tiheään – kuten vuokrataloyhtiöt, opiskelija-asunnot ja asunto-osakeyhtiöt. Näissä kohteissa isännöitsijät toivovat joustavaa kulkuoikeuksien hallintaa. Uskomme tämän tyyppisen asumisen kasvavan tunnistettujen trendien myötä.

Kun maailman monipolvisen kehityssuunnan hahmottaa, ei tulevaisuus enää näytä niin epämääräiseltä. Kun siihen varautuu hyvin, voivat niin asukkaat kuin isännöitsijät tuntea olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi.