Hyvä maa möllötellä

Blogi by Paula Koskivirta, Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on asettanut tavoitteeksi, että Suomen tulee olla maailman turvallisin maa asua, elää ja tehdä työtä. Lähes saman tavoitteen asetti pääministeri Matti Vanhasen hallitus vuonna 2008. Suomen tuli olla maailman turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä.

Suomi ei ole vieläkään maailman turvallisin maa, joten mistä hulluttelusta tällaisissa tavoitteissa voi olla kyse? Voiko maailman turvallisinta maata edes mitata? Yrittäjiä on.

Kesäkuussa 2016 australialainen Institute for Economics and Peace julkaisi Global Peace Index -vertailunsa.  Suomi oli maailman 11. turvallisin maa. Vuotta aiemmin Suomi oli sijalla 6.

Turvallisin maa maailmassa oli Islanti. Sitten tulivat Tanska, Itävalta ja Uusi Seelanti. Tutkimuksessa tarkasteltiin 163 maata (maailmassa on yli 230 maata).

Lokakuussa 2016 maailman talousfoorumi World Economic Forum julkaisi oman listansa. Turvallisin maa maailmassa olikin Suomi, ainakin, jos tarkastellaan rikos- ja väkivaltarikosten määrää, terrorismia ja miten poliisiin voi luottaa rikosten selvittämisessä. Kakkonen oli Qatar ja kolmas Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Saudi Arabia ja kansanmurhista kärsinyt Ruanda olivat turvallisempia kuin vaikkapa Britannia.

ILOn eli International Labour Organizationin mukaan Suomi oli joitakin vuosia sitten maailman kymmenenneksi turvallisin maa työturvallisuudessa. Tulipalokuolemissa Suomi laahaa kaukana Euroopan kärkimaista.

Entä kyberturvallisuus? Jyväskylän yliopisto ja Aalto-yliopisto luovuttivat helmikuun 2017 lopulla valtioneuvoston kanslialle raportin. Siinä oli valonpilkahdus: työtä on tehty, ja Suomi on kyberturvallisuudessa maailman kärkikymmenikössä.

No miten Suomi saataisiin sitten nousemaan bodiumille ja kultamitali kaulaan? Tuskin mitenkään. Mittaaminenkin on jo täysin mahdotonta. Poliitikkojen tavoitteet lienevätkin hulluttelua. 

Tehdäänpä kurkistus myös maailman kääpiövaltioihin. Vatikaanin pinta-ala on 0,4 neliökilometriä ja asukasluku on 800. Monacon pinta-ala on alle kaksi neliökilometriä, Naurun pinta-ala on 21 neliökilometriä ja Tuvalun 26 neliökilometriä. Miten paljon kääpiövaltioihin voisi mahtua turvattomuutta?

Maailman suurimman maan Venäjän pinta-ala on yli 17 miljoonaa neliökilometriä.

Oma Suomen turvallisuustavoitteeni onkin aika maltillinen. Minusta Suomen tulee pysyä vain hyvänä maana asua, elää, tehdä työtä, auttaa toisia ja möllötellä. Sekin vaatii valtavasti työtä ja varsinkin yhteistyötä.