F-Secure: Avoimella keskustelulla irti häpeän tunteesta

F-Secure rohkaisee kaikkia käymään läheistensä kanssa avointa keskustelua tietoturvasta, jotta jokainen voi vähentää kyberrikollisten tehokkaimman työkalun tehoa: häpeän tunnetta.

 

”Teemme niin monia intiimejä asioita laitteillamme, että pelkkä riskien ajatteleminen voi saada meille todella haavoittuvaisen olon. Ja kun lankeamme huijauksiin, jotka koskevat henkilökohtaista talouttamme ja rakkauselämäämme, on helppo halvaantua häpeän edessä”, kuvailee F-Securen tietoturva-asiantuntija Tom Gaffney.

 

F-Securen Iso-Britanniassa tekemän kyselyn mukaan peräti 45 prosenttia yli 50-vuotiaista romanssihuijausten uhreista ei koskaan ilmoita huijauksesta viranomaisille tai kenellekään.

 

”Yksin murehtiminen pahentaa tilannetta ja estää saamasta arvokkaita neuvoja, joiden avulla henkilökohtaisten tietojen hyväksikäyttöä voitaisiin vähentää. Voimme kaikki ryhtyä toimiin turvataksemme omat tietomme, mutta myös auttaaksemme läheisiämme, jotka ovat joutuneet kyberrikollisuuden uhriksi”, Gaffney painottaa.

 

Iso-Britanniassa yli kahdella miljoonalla yli 50-vuotiaalla on ollut tai heillä on tällä hetkellä nettitreffiprofiili, mutta moni pitää asian salassa läheisiltä. Vain 45 prosenttia verkossa treffailevista kertoisi asiasta perheelleen. 

 

Vinkit, joita voi käydä läheisten kanssa läpi 

 

F-Securen mukaan kannattaa suhtautua varauksella intensiiviseen viestittelyyn (”love bombing”) ja henkilöön, joka näyttää olevan liian kiinnostunut liian nopeasti. Tyypillisesti rikolliset haluavat edetä nopeasti, joten älä anna kenenkään painostaa.

 

Älä anna kenellekään henkilökohtaisia tunnistetietoja, kuten syntymäaikaa, osoitetta tai tilinumeroa. 

 

Ennen kuin panostat keskusteluun paljon aikaa, kommunikoi videon avulla. Se on yksi tapa pyrkiä varmistamaan, että henkilön verkkoidentiteetti vastaa reaalimaailman henkilöä. 

 

Normalisoi verkkoturvallisuudesta puhuminen. 

 

Tiedosta, että normaaliuden harha (normalcy bias) on ihmisaivojen taipumus vähätellä uhkia, ja se antaa kyberrikollisille etulyöntiaseman kaikissa verkkopetoksissa ja nettirikoksissa. 

 

”Puhuminen läheisten kanssa siitä, mitä he voivat tehdä identiteettinsä turvaamiseksi nyt, auttaa vähentämään tulevien tietoturvahaasteiden seurauksia”, Gaffney muistuttaa.

 

Hän suosittelee muutamia askeleita henkilötietojen suojaamiseksi:

 

Varmista, että sinulla on pitkä ja vahva yksilöllinen salasana kaikille tileillesi – erityisesti sähköpostitilille. 

 

Ota käyttöön monivaiheinen (2FA) todennus aina, kun se on mahdollista.

 

Rekisteröidy palveluun, jonka avulla voit seurata sähköpostiosoitettasi ja matkapuhelinnumeroasi, ja mistä saat ilmoituksia, mikäli tilisi ja salasanasi olleet osallisena tietovuodossa.

 

”Esimerkiksi F-Securen ilmaisella Identity Theft Checker -työkalulla voit tarkistaa, mikäli sähköpostiosoitteesi on ollut osana tietovuotoa”, Gaffney muistuttaa.