10 vinkkiä: Näin estät identiteettivarkauden

Identiteettivaras voi aiheuttaa sinulle ja yrityksellesi suuret tappiot, jos hän varastaa henkilötunnuksesi. Huijari voi tehdä tilauspetoksen yrityksesi nimissä – tai tilata tavaraa yrityksestäsi jonkun toisen nimissä. 

Asiakastieto Group varoittaa identiteettivarkauksien määrän kasvusta. Identiteettivarkaus tuli rikoslain piiriin syksyllä 2015 ja asiaan liittyvien rikosilmoitusten määrä on siitä lähtien kasvanut. Vuonna 2016 ilmoituksia tehtiin yhteensä noin 3 400, vuonna 2017 lähes 4 000 ja vuonna 2018 noin 3 900 kappaletta.

Alkuvuosi 2019 ennakoi selvää identiteettivarkauksien kasvua , sillä tammi–maaliskuun aikana rikosilmoituksia on kertynyt 1 176. Identiteettivarkaudesta seuraa sakkorangaistus.

Yksittäinen kuluttaja huomaa identiteettivarkauden yleensä silloin, kun postilaatikkoon tai sähköpostiin alkaa tulvia laskuja eri verkkokaupoista. Joku on saanut tietoonsa henkilötunnuksen ja sitä hyväksikäyttäen tilaa tavaraa laskulle.

”Uhri voi joutua itse maksamaan useita aiheettomia laskuja tai selvittelemään, kuka ne maksaa. Pahimmillaan ihminen uupuu kuormitukseen ja luottotiedot voivat mennä. Mainehaitta on myös mahdollinen seuraus”, toteaa poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Asiakastieto Groupin tiedotteessa.

Yritykset voivat joutua tilauspetosten kohteeksi, joita tehdään väärien henkilötietojen perusteella tai tarkoitusta varten perustettujen tai jopa kaapattujen firmojen nimissä. Laskuja myös väärennetään.

Yrittäjäsanomissa kerrottiin taannoin hurja esimerkki, kuinka joensuulaisen Tero Koposen ja hänen veljensä yritys joutui identiteettivarkaan kohteeksi. Huijari käänsi yrityksen puhelut kännykkäänsä ja meni pankkiin väärennettyjen asiakirjojen kanssa ja yritti tehdä kiinteistökaupan. Huijari jäi kiinni yrittäjien ja pankinjohtajan tarkkaavaisuuden ansiosta.

Jotta oman yrityksesi tiedot eivät joudu kaapatuiksi, kannattaa siirtyä käyttämään PRH:n sähköistä ilmoitusta ja sähköpostivaroitusta.

10 vinkkiä identiteettivarkauden ehkäisyyn

1. Tuhoa arkaluontoiset paperit repimällä, silppuamalla tai polttamalla.

2. Suosi nettiasiointia ja paikan päällä käymistä, jolloin yritys voi tunnistaa sinut luotettavasti.

3. Jaa vain hyvin harkitusti netissä henkilötietojasi, kuten henkilötunnusta ja osoitetta.

4. Pidä huolta lompakostasi sekä ajokortista ja Kela-kortista.

5. Hanki lukollinen postilaatikko.

6. Ota käyttöön nettipalveluissa kaksivaiheinen tunnistus älypuhelimen avulla.

7. Googleta omat tietosi säännöllisesti ja tarkista, ettei niitä löydy asiattomista yhteyksistä.

8. Käytä verkkokaupoissa muita maksutapoja kuin laskutus yhdistettynä henkilötunnuksen antamiseen.

9. Reagoi nopeasti, jos saat aiheettoman laskun.

10. Seuraa omia luottotietojasi.

Vinkit antoivat poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen.